NL EN DE

Kinderkamer inrichten

Kinderkamer inrichten

Waar moet ik op letten bij het inrichten van een kinderkamer?

Een kinderkamer is niet hetzelfde als een babykamer. Kijk hier voor het artikel babykamer inrichten. Wanneer jouw kindje ongeveer 3 jaar is zal hij (lees ook zij) duidelijk laten merken wat hij mooi vindt. Meisjes zijn vaak gecharmeerd van prinsessenkleuren en de jongens zijn sneller geneigd te kiezen voor de wat meer stoerdere kinderkamer varianten. Maar waar begin je? Er is zoveel aanbod in kinderkamer meubels, accessoires, muurdecoraties. Best lastig om aan de slag te gaan en uiteindelijk een ontevreden kind in de kinderkamer te hebben staan. Tot tien tellen…

Met het volgende stappenplan zal dat niet gebeuren. In een handomdraai creëren we een kinderkamer die jou en hen aanspreekt en ook nog veilig is.

Benodigde meubels kinderkamer
Afhankelijk van het formaat van de kinderkamer gaan we bepalen welke meubels er in kunnen. In de babykamer was een commode nog een must. Dat hoeft nu in principe niet meer en houd je ruimte over. Zorg er wel voor dat er opbergruimte is, een smalle hoge kast bespaart ruimte. De onderste laden/planken voor speelgoed en de bovenste voor alle overige spulletjes. Een kledingkast is onmisbaar geworden. Het ledikant kan vervangen worden voor een junior bed of eenpersoonsbed.

Maak een plattegrond van de kinderkamer
Teken op een vel papier de plattegrond van de kamer en schuif op papier eens met de meubels die je in de kinderkamer wil gaan plaatsen. Zet geen bed tegen de verwarming, dat kan te warm worden. Heb je de ideale opstelling gevonden, dan kun je gaan nadenken over de stijl van de kinderkamer.

Stijl van de kinderkamer
Voordat je meubels gaat aanschaffen, denk alvast na over de stijl die je graag wil aanbrengen in de kinderkamer. Misschien heb je daar al een goed beeld bij, maar misschien ook niet. Een moodboard waarop je allerlei plaatjes en beeldmateriaal hebt verzameld zal je helpen een beeld te vormen van wat jou eigenlijk aanspreekt bij een kinderkamer. Vraag ook aan jouw kind wat hij/zij mooi vind. Balletdansers, vliegtuigen, roze, blauw….. Ga samen op zoek, zo leer je je kind nog beter kennen!

Kiezen van de muurdecoratie
Er zijn veel manieren om een muur te decoreren. Afhankelijk van de ruimte en type muur maak je je keuzes. Wil je het minimalistisch houden of juist zeer decoratief? Met een echte eyecatcher ben je vaak al snel klaar, hier volgen een aantal opties voor een prachtige muurdecoratie in de kinderkamer.
- Behang
- Verf
- Behangfiguren, behangbomen of behangbeesten van Studio POPPY. Verkrijgbaar in vele verschillende afbeeldingen. Ga samen met je kind voor de computer zitten en laat hem/haar eens lekker zoeken. Bekijk het artikel boom babykamer eens voor meer informatie.
- Muursticker
- Wandschildering
- Poster of schilderij
- Of niets, je laat de accessoires het werk doen.

Klik hier om het artikel kinderkamer ideeën te lezen.

Kiezen van accessoires voor de kinderkamer
Afhankelijk van de inrichting kies je nog voor de bijpassende accessoires. De lamp, een mooie knuffel voor op de plank, een vloerkleed, het aanbod is enorm. Vaak is dit de makkelijkste stap. Blijf wel opletten dat het qua kleur en stijl matcht met de rest van de kinderkamer.

Veiligheid kinderkamer
Omdat jouw kindje nu groter is worden er andere veiligheidsmaatregelingen getroffen in de kinderkamer. Let op het volgende:

  • Zorg dat je behang goed aangebracht hebt: behang aanbrengen instructie
  • Zorg dat het raam op kinderslot zit.
  • Zorg voor afschermplaatjes voor de stopcontacten
  • Zorg ervoor dat er niet aan snoeren en gordijnen getrokken kan worden
  • Geen kleine spullen opbergen in de lage laden/planken
  • Zorg voor een traphekje voor de deur
  • Zet de verwarming niet te hoog dat hij zich eraan kan branden.